top of page

Grupo lasmilpastaqueria

Public·5 members
Ernest Fedoseev
Ernest Fedoseev

Textul literar și nonliterar: ce le apropie și ce le diferențiazăTextul literar și nonliterar: ce le apropie și ce le diferențiază
Când citim un text, fie el o poezie, o știre, o reclamă sau o rețetă de bucătărie, ne putem da seama dacă este un text literar sau un text nonliterar. Dar care sunt criteriile după care facem această distincție? Ce caracteristici au fiecare dintre aceste tipuri de texte? Și mai există și asemănări între ele?
textul literar si nonliterar asemanari si deosebiriÎn acest articol, vom încerca să răspundem la aceste întrebări și să vă prezentăm câteva exemple de texte literare și nonliterare, pentru a vă ajuta să le recunoașteți și să le înțelegeți mai bine.


Ce este textul literar?
Textul literar este o creație artistică în care autorul își exprimă propriile idei, gânduri și sentimente, folosind un limbaj expresiv și imagini artistice. Textul literar are ca scop să trezească emoții și sentimente cititorului, să îl provoace la reflecție și să îl invite într-un univers imaginar.


Textul literar poate fi scris în versuri sau în proză și poate aparține diferitelor genuri literare, cum ar fi liric, epic sau dramatic. Fiecare gen literar are la rândul său mai multe specii literare, cum ar fi poezia, basmul, comedia, nuvela, schița, romanul etc.


Caracteristicile textului literar sunt:


 • are expresivitate și muzicalitate; • se remarcă prezența figurilor de stil și a imaginilor artistice; • cuvintele sunt folosite cu sens figurat; • limbaj bogat și variat; • autorul își exprimă propria viziune asupra lumii; • se bazează pe imaginația și creativitatea autorului; • are caracter subiectiv.Un exemplu de text literar este următorul fragment din poezia Lacul de Mihai Eminescu:


Lacul codrilor albastru


Nuferi galbeni îl încarcă


Tresărind în cercuri albe


El cutremură o barcă.


Ce este textul nonliterar?
Textul nonliterar este un text care are drept scop informarea cititorului pe anumite teme clare, bine delimitate, bazate pe veridicitate (ceea ce are legătură cu realitatea). Textul nonliterar nu are intenție artistică și nu se implică afectiv în cele relatate.


Textul nonliterar poate avea teme foarte diverse și poate aparține diferitelor domenii de activitate, cum ar fi științific, jurnalistic, publicitar, juridic etc. Fiecare domeniu are la rândul său mai multe tipuri de texte nonliterare, cum ar fi textele științifice, știrile, articolele de ziar/reviste, reclamele, anunțurile, rețetele de bucătărie, buletinele meteo, instrucțiunile de utilizare a diverselor aparate, prospectele medicamentelor etc.


Caracteristicile textului nonliterar sunt:


 • are scop informativ și persuasiv (când urmărește promovarea unui produs sau a unei idei); • face referire la ceva din realitate; • termenii sunt folosiți cu sens propriu; • conține termeni de specialitate sau științifici; • lipsesc figurile de stil și imaginile artistice; • conține informații de actualitate; • are caracter obiectiv.Un exemplu de text nonliterar este următorul fragment dintr-un articol despre încălzirea globală:


Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului,


precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele decenii. Principala cauză a încălzirii globale este emisia crescută de gaze cu efect de seră,


în special dioxid de carbon (CO2), metan (CH4) și oxid nitric (N2O), care provin din arderea combustibililor fosili (cărbune,


petrol, gaze naturale), din agricultură și din defrișarea pădurilor.


Ce asemănări și ce deosebiri există între textul literar și textul nonliterar?
După ce am prezentat caracteristicile fiecărui tip de text, putem să facem o comparație între textul literar și textul nonliterar și să evidențiem asemănările și deosebirile dintre ele.


Asemănările dintre textul literar și textul nonliterar sunt:


 • ambele sunt texte, adică ansambluri de cuvinte, unitare și coerente ca sens; • ambele au o structură formată din introducere, cuprins și încheiere; • ambele folosesc semne de punctuație și ortografie; • ambele pot fi scrise în versuri sau în proză; • ambele pot avea un titlu care să anunțe tema sau ideea principală.Deosebirile dintre textul literar și textul nonliterar sunt:


 • textul literar are intenție artistică, textul nonliterar are intenție informativă sau persuasivă; • textul literar se bazează pe imaginația și creativitatea autorului, textul nonliterar se bazează pe veridicitate și realitate; • textul literar folosește un limbaj expresiv și imagini artistice, textul nonliterar folosește un limbaj simplu și termeni de specialitate; • textul literar are sens figurat, textul nonliterar are sens propriu; • textul literar are caracter subiectiv, textul nonliterar are caracter obiectiv; • textul literar trezește emoții și sentimente cititorului, textul nonliterar transmite informații cititorului.Pentru a ilustra mai bine aceste deosebiri, putem să analizăm două texte care au aceeași temă: iarna. Unul este un text literar, o poezie de George Coșbuc, iar celălalt este un text nonliterar, o știre despre vreme.


Iarna pe uliță de George Coșbuc


E ger afară. Vântu-n geamuri bate.


Pe uliți e noapte. Lumea-i toată-n case.


Doar câte-un câine mai latră la poartă,


Și parc-aud prin vânt cum șuieră-n șoaptă:


Iarna-i grea! Omătul nu se mai topește.


E-atâta ger... nici gând să se încălzească.


Copiii stau cuminți la foc. Nici nu-i poftește


S-o ia la săniuș. Doar bunica povestește


De vremurile vechi când ea era copil,


Și cum alerga prin zăpadă cu zâmbet gingaș,


Și cum făcea om de zăpadă cu nas de morcov,


Și cum primea mere coapte și nuci de Crăciun.


Cod galben de viscol în 12 județe


Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de viscol valabilă în 12 județe din sud-estul țării până miercuri dimineața. Potrivit ANM, în intervalul 9 februarie ora 18:00 - 10 februarie ora 10:00, în județele Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Ialomița, Tulcea și Vrancea vor fi intensificări ale vântului care vor atinge la rafală viteze de 55-65 km/h. În zona montană înaltă a județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova și Sibiu vor fi rafale de peste 80-90 km/h. Vântul va spulbera zăpada și va reduce vizibilitatea. ANM recomandă cetățenilor să se informeze despre starea vremii înainte de a pleca la drum și să respecte indicațiile autorităților.


Din cele două texte putem observa că:


 • textul literar folosește rime (bate-case, poartă-șoaptă etc.), aliterații (vântu-n geamuri bate), metafore (lumea-i toată-n case), personificări (vântu-n geamuri bate) etc., pentru a crea un efect sonor și vizual; textul nonliterar folosește termeni preciși (cod galben, viscol, intensificare etc.), cifre (12 județe, 55-65 km/h etc.), date (9 februarie ora 18:00 - 10 februarie ora 10:00) etc., pentru a transmite informații exacte; • textul literar are sens figurat (lumea-i toată-n case = nu se vede nimeni pe stradă), textul nonliterar are sens propriu (12 județe = număr exact de unități administrativ-teritoriale); • textul literar are caracter subiectiv (parc-aud prin vânt cum șuieră-n șoaptă = impresia personală a autorului), textul nonliterar are caracter obiectiv (Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare = sursa oficială a informației); • textul literar trezește emoții și sentimente cititorului (nostalgie, melancolie etc.), textul nonliterar transmite informații cititorului (starea vremii, măsurile de precauție etc.).Cum recunoaștem un text literar de unul nonliterar?
După ce am învățat care sunt caracteristicile textului literar și textului nonliterar, putem să aplicăm aceste cunoștințe pentru a recunoaște tipul unui text pe care îl citim. Pentru a face acest lucru, trebuie să urmăm câțiva pași simpli:


 • Să citim cu atenție textul și să identificăm tema și ideea principală; • Să observăm dacă textul are un titlu și ce ne sugerează acesta despre conținutul textului; • Să analizăm limbajul folosit în text și să vedem dacă este expresiv sau simplu, dacă are sens figurat sau propriu, dacă folosește figuri de stil sau termeni de specialitate; • Să evaluăm scopul textului și să vedem dacă este să trezească emoții și sentimente cititorului sau să transmită informații cititorului; • Să stabilim dacă textul se bazează pe imaginația și creativitatea autorului sau pe veridicitate și realitate; • Să determinăm dacă textul are caracter subiectiv sau obiectiv.Dacă după ce am parcurs acești pași ajungem la concluzia că textul are expresivitate, sens figurat, scop artistic, caracter subiectiv și se bazează pe imaginație, atunci este un text literar. Dacă ajungem la concluzia că textul are limbaj simplu, sens propriu, scop informativ sau persuasiv, caracter obiectiv și se bazează pe realitate, atunci este un text nonliterar.


Pentru a exersa această abilitate de a recunoaște tipul unui text, vă propunem să citiți următoarele texte și să le încadrați ca literare sau nonliterare:


Când te gândești la o vacanță exotică, probabil că îți imaginezi plaje cu nisip fin, palmieri înalți și ape turcoaz. Dar știai că există și alte destinații care te pot surprinde cu peisaje spectaculoase și culturi fascinante? Iată câteva dintre cele mai neobișnuite locuri din lume unde merită să călătorești măcar o dată în viață.


Într-o piațetă din București


Un om cu barbă albă stând


Vedea cum lumea se grăbește


Și-n graba ei nu-l observa.


El știa că e Moș Crăciun


Și că venise-n capitală


S-asculte dorurile tuturor


Și să le împlinească-n noapte.


Primul text este un text nonliterar, deoarece are scop informativ (sugerează niște destinații turistice), face referire la realitate (locuri din lume), folosește termeni simpli și sens propriu. Al doilea text este un text literar, deoarece are scop artistic (creează o atmosferă de basm), se bazează pe imaginație (Moș Crăciun existent în realitate), folosește un limbaj expresiv și sens figurat (vedea cum lumea se grăbește = hiperbolă).


Concluzie
Textul literar și textul nonliterar sunt două tipuri de texte care se deosebesc prin scop, limbaj, conținut și caracter. Textul literar este o creație artistică care exprimă viziunea autorului asupra lumii, folosind un limbaj expresiv și imagini artistice. Textul nonliterar este un text care informează cititorul despre aspecte din realitate, folosind un limbaj simplu și termeni de specialitate.


Textul literar și textul nonliterar au și câteva asemănări, cum ar fi faptul că ambele sunt texte, adică ansambluri de cuvinte, unitare și coerente ca sens, că ambele au o structură formată din introducere, cuprins și încheiere, că ambele folosesc semne de punctuație și ortografie, că ambele pot fi scrise în versuri sau în proză și că ambele pot avea un titlu care să anunțe tema sau ideea principală.


Pentru a recunoaște un text literar de unul nonliterar, trebuie să citim cu atenție textul și să identificăm tema și ideea principală, să observăm dacă textul are un titlu și ce ne sugerează acesta despre conținutul textului, să analizăm limbajul folosit în text și să vedem dacă este expresiv sau simplu, dacă are sens figurat sau propriu, dacă folosește figuri de stil sau termeni de specialitate, să evaluăm scopul textului și să vedem dacă este să trezească emoții și sentimente cititorului sau să transmită informații cititorului, să stabilim dacă textul se bazează pe imaginația și creativitatea autorului sau pe veridicitate și realitate și să determinăm dacă textul are caracter subiectiv sau obiectiv.


Sperăm că acest articol v-a fost util și v-a ajutat să înțelegeți mai bine diferențele și asemănările dintre textul literar și textul nonliterar. Dacă aveți întrebări sau sugestii, nu ezitați să ne scrieți în secțiunea de comentarii. b99f773239


https://www.oiconsult.com/group/mysite-231-group/discussion/08ab0c54-0c17-42ab-8720-db4a36eef53f

https://gitlab.com/bacifondcou/isleward/-/blob/master/data/Kvisoft%20FlipBook%20Maker%20Pro%203.6.6%20Portable.md

https://www.shanaestarnes.com/group/affordable-coverage-411/discussion/f40510ea-a585-44b6-a00b-8f3f6a4f909e

https://www.williegdavisjr.com/group/making-real-sense-live-podcast-group/discussion/e71863c0-2099-490c-bcaf-7c70ed9def68

https://gitlab.com/7enexprofko/inkscape/-/blob/master/po/its/Yxtel%20G926%20Pattern%20Lock%20Miracle%20Box%20Crack.md

https://gitlab.com/7contrecepmi/coala-utils/-/blob/master/.moban.dt/Kasumi%20Rebirth%203.3.1%20Uncensored%20__EXCLUSIVE__%20Download.md

About

¡Te damos la bienvenida al grupo! Puedes conectarte con otro...

Members

bottom of page